7/08/2017

Bivši član GI "Za nas" Miša Proroković: Demir Hodžić je dobar čovek, iako je musliman!


Miša Proroković (privatna arhiva)


Sa skromnim Mišom, rođenim Zrenjanincem, našla sam se u poslastičarnici Dijana preko puta Autobuske stanice. Tu u blizini, u Lepoj Kati, naš sagovornik ljeto tradicionalno provodi kod svoje tetke Jelice i teče Mome. Nakon srdačnog pozdrava, Miša mi je džentlmenski izmakao stolicu i naručio dva išlera i dvije obične vode. Nakon više komplimenata za moj izgled, koje sam toliko puta u životu čula, razgovor je mogao da počne.


Kako ste ušli u GI „Za nas“?

- U "Za nas" sam ušao preko mog teče Moma koji je bio radnik Radoja Dakića i često je ispred skupštine gde se i upoznao sa Demirelom i ostalom ekipom. Jednom smo tetka i ja nosili ručak za sve njih tamo, i tada sam se sa njima upoznao. Vrlo sam vešt sa kompjuterom i vrlo brzo nakon što sam Demiru i ostalima pokazao kako se uključuje lajv prenos i pravi dobar selfi, izabran sam za šefa medijskog pula.

Zbog čega je došlo do sukoba između Velibora i Demira, na jednoj, i Patricije i Vas, na drugoj strani, a koji je rezultirao Vašim isključivanjem iz inicijative?

- Naglašavam da sa moje strane sukob ne postoji. Patriciju od početka prati nepoverenje, zbog druženja i kafenisanja sa likovima iz vlasti, a Velibor je ubeđen da radi za američke službe, jer je bila njihov vojnik. Ne želim da ulazim u to. Meni je teta Patricija ostala u dobrom pamćenju tokom hladnih zimskih noći ispred skupštine. O simpatiji koju je gajila prema Veliboru i zbog koje je napustila Milačića ja ne znam ništa, to su bile Dragorove tvrdnje. A Dragor ima psihičke probleme i nešto nisam spreman da mu u sve poverujem. Iskreno.

Vratimo se nešto ranije, dok ste bili zajedno. Kako ste doživjeli Velibora? Mnogi mu zamjeraju na egocentrizmu i čestim prijetnjama šamarima po ušima upućenim neistomišljenicima.

- Velibor je jedinac i malo je nagao. Iza te maske mačo muškarca stoji jedna nežna očinska figura koja je spremna da vas uvek zagrli i kaže reč podrške u teškom trenutku.

Kako komentarišete Veliborove tvrdnje da LGBT aktivistkinja Bojana Jokić i poslanik Dritan Abazović u kupaćim kostimima idu na plažu? A kako izjave da crnogorski NVO lideri redovno posjećuju američku ambasadu da bi dobili instrukcije, kao i da se nerijetko na tim susretima konzumiraju psihoaktivne supstance?

- Vezu Jokićeve i Abazovića ne bih komentarisao, iako za nju svi u Crnoj Gori znaju. Ja sam bio u građanskoj inicijativi, ali kao pravoslavac nisam za takve međureligijske i međunacionalne veze. Za ambasade je to opštepoznata stvar. Imam rođaka koji radi tamo u obezbeđenju, pa mi je pričao koliko puta je gledao naše NVO prvake kada ih iznose pijane i polupane. Ja sam lično sa tim upoznao Velibora.

Kako biste okarakterisali Vaš odnos sa Demirom i kako gledate na njegovu prošlost? Demir je, podsjetimo čitaoce, bio dugogodišnji član vladajuće partije, a potom je podržao teroristički napad na redakciju Šarli Ebdoa.

- Demir je mlad čovek. Musliman, ali dobar čovek koji je priznao svoje greške u mladosti. Šarli Ebdo je satanističko smeće, ali ne podržavam ubistva. Demir je dobar momak, vernik kao i ja. Verujemo u istog Boga, samo na drugačije načine. Demirova energija je ono što je srce i duša naše inicijative.

Šta je cilj GI „Za nas“? Zašto mislite da ste baš vi mogli pomiriti opozicione elemente i po čemu se vaša platforma razlikuje od dogovora pri formiranju prelazne vlade uoči izbora 2016.?

- To morate pitati Velibora. Ja sam više bio angažovan za tehniku, flomastere, stikere i gorivo.

Velibor je zgodan, jak i markantan muškarac, a u svojim video obraćanjma je više puta ponovio da ga „nikada nijedna žena nije odbila“. Da li ste imali utisak da se radi o velikom zavodniku?

- Ja sam lično svedočio kada je Velibor "oplemenio" (kako se u Zrenjaninu kaže) jednu poznatu podgoričku pevačicu u kolima na parkingu pored skupštine. Po njenom osmehu nakon toga sam zaključio da je bila zadovoljna. Njegova intimna druženja sa Majom Marijanom, Anči Dabetić, tamburašima sa Petrovaradina, Sejom Kalačom i brojnim drugim imenima estrade su već kultna i prepričavaju se u formi anegdote.

Šta su Vaši dalji planovi? Da li ćete nastaviti da podržavate GI „Za nas“, uprkos svemu što se dogodilo?

- Ja ću i dalje podržavati GI “Za Nas” nadajući se da će vaša spletkarenja biti provaljena i da će mi dozvoliti povratak u naše jato. Teča Momo je još uvek tamo ispred skupštine.


Nakon završenog razgovora, Miša se ljubazno ponudio da me na svom biciklu prebaci do redakcije Polucije, što sam srdačno odbila. 

                                        Zatim se vješto popeo na svoj bicikl, 
                                        šeretski namignuo 
                                        i odjurio prema horizontu, 
                                        po asfaltu koji se izvijao 
                                        pod vrelinom 
                                        nepodnošljivog podgoričkog ljeta.


Ana Komatina



1 komentar: