4/25/2016

Top 5 pjesama sa Sunčanih skala




Počelo je kao obična subota, a onda više ništa nije bilo isto. Gasi se Crnogorski San Remo, festival najlakših od svih nota, Sunčane skale, avaj! Slobo Bučevac veli, gledalo ih prošle godine 400 milijardi u direktnom prenosu, ali neumoljiva DPS lokalna vlast ne da, da, pa ne da, napraviće oni ljepše i starije Sunčane skale. Kako sad da znam šta će biti hitovi ljeta, šta će biti odskočna daska Bojanu Deliću, gdje će Hrvati i Crnogorci ugovarati duete. Ovo je moj oproštaj.

Nisam imao starijeg brata da mi da kasetu Iana Kurtisa ili da mi pusta Paka po celu noć dok ne popizde matorci, što bio ono rekao Marčelo. Pa i kad sam dobio dial-up internet, koristio sam ga za neku rudimentalnu pornogorafiju i gejming, a ne za skidanje diskografije Rejdioheda. Tako da sam ljeti igrao basketa, lizao Sun sladolede i gledao Sunčane skale, te evo 5 pjesama koje su po meni obilježile festival. Ovo je lična lista, nema Georgijeva sa početka karijere, Ćetkovića koji žvaće žvake, Leontine, Emine i Maje Nikolić. I nema pjesama poslije 2006., kad su počele da pjevaju Lejle Hot i Azerbejdžanci.


Krenimo hronološki:



1.


Dva nastupa medijskog maga, bivšeg rokera i Željka Mitrovića za siromašne, biće objedinjeni radi efikasnosti javnog servisa. Prvi je iz '94., na prvim Skalama. Dok je Kontakt grupa predlagala podjelu Bosne, a Kurt provjeravao kako mu reaguje faca na olovo, Rade je postavio osnove imidža koji će vrhunac dostići u drugom nastupu. Muzički geniji Šuleta i Mihaila Jovovića, koji stoje iza pjesme „Ljubio sam Nadu u studentskom gradu“, nisu došli do izražaja, jer je šou ukrala igračica, poznatija kao najbolja jebena riba ikad emitovana na TVCG, računajući i Biki Stanković. Zli jezici govore o prvoj mdmi što je prešla Jadran, Mimi Mercedez joj je posvetila stih piramida od spida, što sve ne umanjuje činjenicu kolika je prepička.


Rade se vraća poslije 4 godine, na sveto ljeto rascjepa DPS-a, oko čega je vjerovatno bio zauzet, jer pjeva najgoru pjesmu Sunčanih skala, što je postignuće vrijedno biti najružnija osoba u "Berlinu". Imidž je isti, brze naočare, lagani dens performans, ali šou ovog puta krade sjajna Versaće košulja, zaštitni znak udruženja cetinjskih šanera 1988–1999. To što je Versaće napravio za mušku modu 90-ih je zločin protiv čovječnosti i iskreno, trebalo je muda za nositi ovo, ako nisi Puff Daddy. I dalje imam titraj nade da ću je naći jedne subote ujutru na stočnoj pijaci, ako mi je ne otme kakav masni hipster, pa budem morao da mu u trampi ponudim monocikl, Devendrinu ploču sa tri dlake iz Devendrinog brka i nutribulet sa godišnjom preplatom na kukrumu i leblebije.


2.


Sljedeće godine stigla je teška aljtiljerija. Romsko plesno udruženje Đogani je svojim prisustvom Skale počastilo na vrhuncu karijere, ostavivši tu jedan od najvećih hitova. "Leto je", personifikacija za floskulu pravi ljetnji hit, koja će se ponavljati godinama kod festivalskih novinara dok ne crknu. Novinari. Te godine je Dr Iggy izbacio "Oči boje duge" album, krenula je lavina, a Đogani je taj obrazac već bio apsolvirao. Ona nešto igra i pjeva, on nešto repuje i onda svi igraju. Ja sam '95. bio u odmaralištu dječijeg saveza u Sutomoru, jeo pastu za zube i sa ostalom marginalizovanom djecom mogao iz prvog reda da pratim kako Đogani singlehandedly mijenja kulturne obrasce. Naime, u večernjem programu za djecu je postojalo takmičenje u dens i folk igranju, i dens je bio apsolutno dominantan zbog malih kopija Đoleta i Slađe. Ja sam to iskoristio i uzeo drugo mjesto u folk igranju, ali to nije poenta. Poenta je da smo pod sankcijama rađanje kulture bibojeva i flajgirls primali destilovano kroz Đoganijev plesno-porodični kolektiv.


3.


I prije 2002. je postojao fenomen Crnogorskog Pop Pevača koji je pokojni CKM zvao Vlado G. (tačka), a koji se sadržao iz mladih, naočitih, senzibilnih slavuja iz montenegrinskog krša, koji pjevaju tugaljive pop baladice (Sergej će kasnije odbraniti doktorat na tu temu). Ali to što je uradio najgori violončelista te 2002. postavilo je osnove žanra. Tek punoljetan, obučen kao izgubljeni član ABBE na ljetovanju na Mikonosu, sa kožnim bijelim sandalama, Bojan Marović je izazvao takvo  kolektivno svršavanje od 7 do 77, da je LIGO mislio da je već tada otkrio gravitacione talase. Jedini neuhapšeni Marović nije uspio da pobijedi te godine, ali je sljedeća bila njegova, što  mu je garantovalo 10 novogodišnjih programa na RTCG. Poslije je nešto vrludao, snimao sapunice, bio popularan u Makedoniji. Ja i dalje znam napamet “Tebi je lako” i na jednom nezvaničnom takmičenju za najbolju pjesmu koja opisuje bol navijača Liverpula na vijest o Toresovom odlasku, sa njom sam odnio laskavu pobjedu.



4.


Da bi shvatili dramu koja se odvijala 2003. u Večeri mladih zvijezda, moramo se podsjetiti INTRO karaoka koje su se desile godinu ranije. U treš produkciji tek osnovane IN televizije, Ivan "Hodajuća Zabava" Maksimović je napravio svoju monstrum emisiju koja je stvorila čitavu generaciju nesretnika koji su bili u zabludi da treba da se bave muzikom. Ali te prve godine, INTRO je bio X factor na steroidima. Stevan Faddy, egzotičan kao i njegovo lažno porijeklo iz Škotske, bio je rebelde i u ustaljenim karaoke obrascima ("You’re simply the best", "I will always love you"), odlučio je da pjeva Bon Džovija. Teško je to sada objasniti normalnoj osobi, ali to je tada djelovalo kao da je iznajmio brod na kraljičinom rođendanu da se vozi Temzom i pjeva Pistolse. Elem, Fedi odnosi pobjedu pjevajući "Bad of Roses" i nastaje hype oko nastupa na Skalama, gdje će ga pobijediti Andrea Demirović. Na nastupu nije bio rebelde, nego je pjevao neki mediteranski popić na tekst koji bukvalno nema nikakvog smisla, jer ga je vjerovatno napravio kompjuterski algoritam od opštih mjesta u pop pjesmama. Fedi je poslije snimio sjajne "Cipele", i završio na ne tako sjajnom dopu. Sad se vratio i opet pjeva.




Prvi fisting na Skalama


5.


Masu je dobrih riba pjevalo na Skalama, sijevalo je guzica i sisa, ali ono, na granici korektnosti. Ivana Banfić je pjevala i pobijedila u najdubljem dekolteu festivala, pa je Coa Đukanović morao da je nagradi svojim prisustvom na njoj. I Romana Panić se, sjećam se, teatralno skinula 2004. Ali pošto ovaj prijedlog mora biti za ženski guilty pleasure, uvijek biram Vesnu Pisarović, te predivne oči i vrcave sisice u haljini bez brusa. A i pjesma je vesela, prava ljetnja, što bi rekli. Pisarovićkoj se toliko svidjelo sa ove strane da se poslije udala za sina onog Srbina iz Hrvatske.



Honorary mentions:

Svi muzičari koji su se pravili da sviraju 20 godina. Nikad mi nije bilo jasno što su dovodili prave muzičare da se prave da sviraju klarinete i gude gudalima, kad su mogli jeftinije proći sa radnicima vodovoda i kanalizacije.


Ovo su mogli i Filipu dati da svira

Pero Trokadero, čovjek koji je na vrhunac svoje karijere došao obučen kao vozač kamiona kad ga žena naćera da se upristoji, jer mu sin konačno maturir'o mašinsku.

Tifa i Makadam, prije nego što se Bokeška uselila na Veliku plažu, tamo su se epski i lirski sreli Tifa, sa ovim nekim njegovim momcima i ona žena iz Makadama (je li iko ikad znao kako se zove), sa ovim nekim njenim ribama.


Momci, sad ćete da vidite kakve su pičke na Adu za 1. maj

Slavko Kalezić. Jer Slavko Kalezić.



Slobodan Gigo Bosnić



Broj komentara: 9:

  1. Bravissimo.djoma iz italie

    OdgovoriIzbriši
  2. isfrustrirano.

    OdgovoriIzbriši
  3. xexexex
    Birane rijeci, only! Respect!
    Svakako, g. Rade i kosulja su definitivni pobjednici! :)))

    OdgovoriIzbriši
  4. Previše zluradih komentara.... Vjerujem da je autor teksta vrhunski umjetnik i stvaralac.

    OdgovoriIzbriši